Megoldásfókuszú megközelítés

Sémák

Sémákban gondolkodunk, ezért is nehéz bármilyen szokásunkon változtatni. Séma az is, amikor mindig ugyanarra a helyre teszünk valamit, majd egyszer csak nem találjuk ott. Keressük, keressük, nincs ott. Mit teszünk? Újra és újra visszamegyünk ugyanarra a helyre, hiszen a sémánk szerint ott kellene lennie. De nincs. Tudjuk, de mégis tizedjére is odamegyünk, és megnézzük, hátha. Nehezen fogadjuk el, hogy ezúttal nem a sémánk szerint történnek a dolgok.

Vannak, akik feszültek lesznek, ingerültek, keresik a hibást, keresik azt, aki belerondított a sémájukba. Valami alapvető dolog sérül bennük, egy olyan biztonsági háló szakad el, ami a hétköznapokban segít eligazodni.

kilépés a sémákból

Az emberekkel kapcsolatban is használunk sémákat. Ő mindig kedves, ő mindig kér valamit, ha eljön látogatóba, ő sokat nevet, ő sokszor szomorú. A kinézettel kapcsolatban: neki mindig hosszú volt a haja, neki van szemüvege, ő sosem húz szoknyát. Aztán valami megváltozik, és nem tudunk mihez kezdeni vele.

A sémánk szerint olyannak kellene lennie, de nem olyan. Mihez kezdjünk ezzel? Kell egy bizonyos rugalmasság ahhoz, hogy kezelni tudjuk a változásokat, hogy ne fagyjunk le, hogy ki tudjunk lépni a sémánkból, és ezentúl másképp kezelni a helyzetet.

A változás ijesztő, hiszen az új helyzet még ismeretlen, még nincsenek meg a kialakult szokások, rutinok. Nincs ott a szilárd talaj, annak a biztos tudása, hogy ha EZT teszem, akkor minden ÍGY fog történni.

Sémákban gondolkodunk az életünk szinte minden területén. Munkaválasztás, párválasztás, családi élet…

Sétáltam valakivel, aki úgy érzi, hogy eljött a váltás ideje, csinálna valami teljesen mást, mint eddig. Nem azért, mert muszáj, semmi és senki nem kényszeríti, de azt érzi, elért a csúcsra, innen már csak lefelé vihetne az útja, azt pedig nem szeretné. Tovább tudna még dolgozni jelenlegi helyén, de tudja, hogy az biztos kiégéshez vezetne.

Kitárult a világ előtte, hiszen bármit megtehet, bárhova elmehet, bármilyen irányba léphet. A világ egyik legizgalmasabb dolga ez. Viszont ijesztő is, hiszen a túl sok lehetőség megnehezíti a választást. Minél több dolgot változtat meg az életében, annál több sémáját kell lecserélnie.

Nagy a kísértés megmaradni a megszokott mellet, még ha kiégés fenyeget is, ha igazán nem működnek a dolgok, ha tudod, hogy lehetnél ennél sokkal boldogabb is.

Van, amikor nem mi döntünk arról, hogy megváltoztassunk-e valamit az életünkben. Jön egy szakítás, egy csoportos leépítés, vagy leég a házunk, jön az árvíz, történik valami, ami felforgatja az életünket. És utána többnyire sokkal jobb lesz. Egy hirtelen tragédia képes úgy felrázni az embert, hogy kilát a megszokott sémákból, és megtalálja a saját útját.

Szóval rántsd ki magad abból, ami nem működik még akkor is, ha bizonyos séma benne tart, ha elhiteti veled, hogy a külvilág ijesztő hely, ha azt sugallja, hogy maradj ebben a langyos medencében, itt nagy baj nem érhet, és még jó meleg is van. Rántsd ki magad, és nézz körbe! A világ hatalmas és csodálatos hely, ismerd meg minél jobban!

Gyere el egy sétára, induljunk el együtt, és nézd meg, hova visz a utad! A mai társam is olyan megoldásra jutott, amire korábban nem is gondolt. Másfél óra séta, több eltévedés, majd visszatalálás, folyamatos beszélgetés végén ott álltunk egy új lehetőség előtt.

Gyere, sétáljunk! Kattints ide: KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.