Megoldásfókuszú megközelítés

Öltözöm

Öltözöm, megyek a találkozóra. Messze van, nagyon korán kell indulnom. Most nem én vezetem a sétát, hanem engem vezetnek. Reggel 8-ra már Győrben vagyok, megelőzve a hőséget. Megint 40 fok várható, fogalmam sincs, hogyan viselem, már régóta tart, úgy tűnik, soha nem ér véget. De megyek, eszemben sincs lemondani.

Sun-Setting-Behind-Rocks-In-Desert

 

Tényleg emiatt képes voltál Győrig elmenni? Egy beszélgetésért? Kérdezi tőlem valaki. Képes voltam, sőt, ennél még messzebb is elmentem volna. Megéri, már előre tudtam, hogy olyan sokat fog nekem adni, hogy érdemes hajnalban kelni, két órát autózni, elviselni a kánikulát.

Milyen haszna lehet számodra ennek a beszélgetésnek? Kérdezi a partnerem, ahogy egy park felé lépkedünk. Az, hogy több ötletem is lesz arra vonatkozóan, hogy merre haladjak tovább. Hogy megerősödöm abban, hogy jó úton járok. Hogy egy kicsit át tudom gondolni, hogy milyen feladataim vannak még.

Kérdez, én válaszolok, el is feledkezem a melegről. Érzem, hogy figyel minden szavamra, rezdülésemre, semmi nem kerüli el a figyelmét. Leülünk egy padra, ott folytatjuk. Ez is a séta része, tudni kell megállni, ha arra van szükség. Árnyék van, körülöttünk fák, a többi padon emberek, de egyik sem zavar. Sőt, érzem, hogy van élet körülöttem, és ez nagyon jó. Inspirál, és inspirálja a társam kérdéseit is:

– Egy olyan helyen ülünk, ahol azok szoktak ülni, akik szeretik egymást. Ha a szeretet oldaláról nézel rá a feladataidra, az utadra, akkor mit látsz?

Ez a kérdés olyan helyre visz, ahova nem számítottam elmenni. Vissza az időben: amikor egyetemre jártam, az egyik tanárom felírta a táblára, hogy mi kell a boldog és kiteljesedett élethez. Az egyik pont ez volt: Ingyen idő másokra.

Igazat adok neki, az én életemben is fontos ez a gondolat. Szeretek adni, szeretek olyasmit adni, ami érték a többi embernek. A szeretet ebben az értelemben nem érzelem, hanem tett, olyan tett, amit az vezérel, hogy abból, amit én tudok, átadjak a többi embernek.

A kérdések mentén átgondolhatom az előttem álló feladatokat, azt, hogy mi tartja bennem a lelket, amikor nehézséggel találkozom, mi visz előre, mi a célom, miért küzdök. A pillantásából kapok elismerést, anélkül, hogy ezt ki kellene mondania. Nem az elért eredményekért, hanem a küzdelemért, és pont erre van szükségem.

A nulláról indítottam egy céget fél éve tőke és tartalék nélkül. Csupán a bizakodás volt meg, hogy menni fog, hogy van értelme. Minden nap dolgozom, minden nap teszek valamit azért, hogy előre jussak. Erről beszéltem, és arról, hogy miért ülök le nap mint nap dolgozni. Mit remélek ettől? Mi a legnagyobb álmom? Átgondolom, válaszolok.

Telik az idő, de még mindig van fél óránk, tovább tudunk menni a következő tervemre is. Úgy érzem, már órák óta beszélek, de a társam arcán nem látok sem unalmat, sem sürgetést, velem van, figyel rám. Szabadon hagy, nem próbál meg irányítani, arra megyek, amerre szükségesnek tartok menni. Ez a szabadság feltölt energiával, a gondolataim nem bezárulnak, hanem kinyílnak, hihetetlen érzés! Világosan látom, amit látni szeretnék.

Jó úton járok, és szeretem minden pillanatát. Feladatokat adok magamnak, célokat tűzök ki, határidőket fogalmazok meg. Menni fog, megy már most is.

Majdnem letelt az egy óra, így megkérdezi tőlem, van-e olyan kérdés, amire szívesen válaszolnék. Ilyen a megoldásfókuszú beszélgetés: én vagyok az, aki tudja, miről kell még beszélni, nem az, aki felteszi a kérdéseket. Én vagyok az, aki ismeri a saját helyzetét, senki nem tudja nálam jobban, hogy mire van szükségem. Aki a beszélgetést vezeti, nem akarja jobban tudni, hogy merre kellene mennem, hiszen mindenki szakértő a saját életében. Én is, te is. Mindenki.

Egy megoldásfókuszú beszélgetés nem olyan, mint a többi, nem panaszkodunk, nem beszélünk arról, hogy mi miért nehéz az életben. A megoldásról beszélünk és arról, hogy hogyan jutunk el odáig.

Ne hagyd ki, gyere el te is egy sétára, megéri! Itt tudsz jelentkezni: jelentkezes@megoldasfokuszu.hu

Korai még? Szeretnél előtte többet tudni? Akkor a Kerekasztal beszélgetés tetszeni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.