Megoldásfókuszú megközelítés

Ezért legyél mindig őszinte magadhoz!

Állj meg egy pillanatra, és nézz le az utadra. Emelkedj felül a mindennapok gondjain, és madártávlatból pillants le az életedre. Mit látsz?

Milyen széles az az út? Több sávon fut? Kik járják veled együtt? Kik azok, akik melletted vannak, akik ismerik az utadat, és segítenek, amikor elakadtál?

IMAG7598

És milyen gyorsan mész rajta végig? Lassan, néha megállva, kicsit szemlélődve? Vagy gyorsan, rohanva, hajszolva az új élményeket? Milyen hosszúra tervezed? Ha előre nézel, mit látsz? Mit szeretnél látni? Sok – sok élményekkel teli évet? Vagy rövid távon gondolkodsz? Megteszel gyorsan mindent, amíg van időd?

Ha ránézel a távolból mit látsz? Az egész utadra süt nap, vagy vannak árnyékos részek is? Mit teszel a sötétebb időszakokon? Hogyan kezeled a kudarcot, a nehézségeket, az egyedüllétet?

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a hibáik őket minősítik, hogy ha valami nem sikerül, az azt jelenti, hogy értéktelenek, hogy mégsem olyan okosak, ügyesek, mint hitték, és a kudarc után feladják. Nem küzdenek tovább, mert miért is küzdenének, ha csalódtak magukban.

És vannak, akik tudják, hogy a hibáik nem őket minősítik, hogy a kudarc csak azt jelzi, hogy nem tettek meg mindent, nem tanultak meg mindent, ami a sikerhez kellett volna, és nem adják fel, hanem sokkal keményebben küzdenek tovább.

Te melyik típusba tartozol? Ha valami nem sikerült, kiborulsz, hisztizel, a világot hibáztatod? Vagy még jobban összekapod magad, még jobban koncentrálsz, tanulsz a hibából, és keményebben küzdesz, mert tudod, hogy fejlődni csak úgy lehetséges?

Amikor megállsz egy pillanatra, és lenézel az életedre, azt mindenképpen őszintén tedd. Ne csapd be magad, nézz szembe mindazzal, ami eddig történt, és keresd meg azokat a pontokat, ahol fejlődnöd szükséges még!

Bármilyen területen fejlődhetsz, minden csak azon múlik, hogy mennyi munkát vagy hajlandó ráfordítani. Lehetsz jobb táncos, jobb énekes, jobb sportoló, jobb matekos, jobb festő bármikor. Felnőtt korodban is. Tanulhatsz folyamatosan, hidd el, hogy sosem vagy készen!

Nézz le az életedre, és mondd meg őszintén, mi az, amit már évek óta halogatsz, mi az, amit már évek óta ki szeretnél próbálni, meg szeretnél tanulni, de eddig mindig közbejött valami? Ne halogasd tovább. Ne foszd meg magad valamitől, ami boldoggá tenne!

Nemrég egy nagyon bátor nővel beszélgettem. Feleség, anya, dolgozik is, és minden fronton próbál tökéletesen helyt állni, de elfáradt. Folyton ideges volt otthon, feszült, mindenkivel vitatkozott. Aztán rájött, hogy neki kell változni, hogy nem a környezete, nem a családja tehet arról, hogy ő elveszett egy kicsit. Úgy döntött, kilép a hétköznapokból, ezért összepakolt, és elment egy hotelba 3 napra. Ezt az időt arra használta, hogy ránézzen az életére. Sétált, hegyet mászott, aludt, gondolkodott. Sokkal jobban lett, tisztába jött olyan dolgokkal, amiket addig nem vett észre. Meg merte lépni azt, hogy elmegy 3 napra azért, hogy utána minden jobb legyen.

Te mikor tettél valamit csak magadért? Nem a családért, nem a gyerekért, nem a főnöködért, nem valaki kedvéért, hanem csak magadért? Itt az ideje, kezdd el ma!

Jó lenne, ha segítene valaki? Gyere el egy sétára, írj egy e-mailt erre a címre:

jelentkezes@megoldasfokuszu.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.