Megoldásfókuszú megközelítés

Anya, nincs ezzel semmi baj!

Lehet, sőt elég valószínű, hogy a szülés nem úgy fog lezajlani, ahogy eltervezted.

Lehet, sőt elég valószínű, hogy a szoptatás sem úgy fog történni, ahogy eltervezted.

Lehet, sőt elég valószínű, hogy rövid időn belül lesz olyan pillanat, amikor úgy érzed, olyan lettél, mint az anyád.

És egyikkel sincs semmi baj. Nincs baj azzal, ha másképp jön a gyerek a világra, mint ahogy te szeretted volna, ez az ő története, az ő kezdete, a te életedben ez egy fontos epizód, de az ő életében még fontosabb. Az ő születése.

Nem baj, ha nem megy a szoptatás. Hatalmas a társadalmi (és családi) nyomás, hogy igenis mennie kell, egy újszülöttnek muszáj anyatejet kapnia még akkor is, ha az anya ebbe belerokkan. Próbáld meg. Próbálj meg mindent. Próbáld újra és újra. Erődön is túl. Ha még akkor sem megy, akkor viszont engedd el, mielőtt belerokkansz, és a gyereket kezded el hibáztatni. Kapjon tápszert, és tudd, hogy te mindent megtettél. De ne rokkanj bele, rád sokkal nagyobb szükség van, mint a tejedre.

Nem baj, ha nem akarsz 3-4 évig otthon maradni, nem baj, ha vissza akarsz kapni valamit az életedből. Ha felnőtt dolgokat szeretnél csinálni.

nyelves

Az sem baj, ha nem akarsz még dolgozni, ha imádod a játszóteret, a sétákat, a közösen töltött időt. A lényeg, hogy te magad komfortos legyél az életeddel, és ne áldozat legyen a gyerekkel töltött idő.

Tudom, hogy nehéz kimondani, hogy eleged van abból, hogy nem haladsz semerre, hogy szeretnél valami hasznosat csinálni, hogy borzasztóan unod a játszóházakat. Vannak bölcsik, ovik, állami, magán, lehet válogatni. Vidd oda a gyereked, jó kezekben lesz, vigyázni fognak rá, és te boldogan és feltöltődve mehetsz majd érte délután.

Nincs azzal semmi baj, ha TE ismét TE szeretnél lennél, senki nem kéri, hogy a teljes személyiséged, a teljes valód feloldódjon az anyaságban.

Nincs azzal semmi baj, ha szeretnél heti 2-3 óra saját időt, amit az otthontól távol töltesz, akár egy padon ücsörögve, és a felhőket bámulva.

Nincs azzal semmi baj, ha néha kiabálsz a gyerekkel, hiszen az élet része az, hogy van olyan, hogy nem megy a türelem, hogy néha az anya is kiborul, fáradt, elege van. Az élet része az is, hogy utána megnyugszunk, és ugyanúgy szeretjük egymást. Fontos tapasztalat (és a 2-3 évesek sokat gyakorolják), hogy anya akkor is szeret, ha borzasztóan mérges ránk.

Nincs azzal semmi baj, ha mersz segítséget kérni, ha szeretnél tisztábban látni, ha szeretnél kívülről ránézni az életedre, ha eljössz egy sétára. Segíteni fog már csak az, hogy kiléptél a körforgásból, a többi pedig mind ajándék.

Eljössz? Kattints ide: KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.